Počítačový tábor Reset 2010 (denník)

Tu nájdete môj denník z počítačového tábora Reset 2010. Jednotlivé dni sú členené do nadpisov tretej úrovne (používatelia čítačov obrazovky môžu použiť na prechod medzi nadpismi písmeno H). Príjemné čítanie /počúvanie.

Pondelok 16. Augusta

Je krátko po jedenástej večer. Mám za sebou teplú sprchu a rýchle vybalenie základných vecí (keďže sa kompletne zásadne nevybaľujem).
Na stanici v Poprade ma čakal Peťo Teplický. No… čakal… musel som čakať ja jeho, lebo na zastávku prišiel asi päť minút po mne.
Nasledoval asi hodinový presun do hotela Magura v Ždiari.
Tu sme čakali, kým sa všetci dopravia a potom sme konečne dostali obed.
Zoznamka bola veľmi jednoduchá: každý povedal kto je, čo je, (prípadne čo jedol:-), svoje záujmy a na záver aj svoj sen. Tak sme sa dozvedeli, že Peťovi L. sa snívalo, že bol u zubára. (Ďalšie sny si nepamätám, treba pozrieť nahrávku). No a okrem sna sme sa hneď dozvedeli, kto býva na akej izbe.
Večer sme sa chceli vybrať na vychádzku, ale hromy blesky nám to prekazili. Môj spolubývajúci Marek M tunajšiu búrku okomentoval slovami: „tu majú riadne repráky“. Alebo že by tým myslel Fera Ollého, ktorý hneď po zoznamke zasadol za klavír a hral až do večere?
Po večeri nasledoval voľný program, takže kofola, internet, voľný pokec na izbách.
PS: Martin F, jeden z účastníkov nedorazil. Poplietol si dátum začiatku Resetu. Takže by mal prísť do Popradu krátko pred polnocou. Tešíme sa naňho.

Utorok 17. Augusta

Začali sme raňajkami o ôsmej. Máme švédske stoly, takže hovoriť o tom, čo bolo je zbytočné. V ponuke boli rožky, chlieb, maslo, šunka, mysli a všeličo iné.
Workshop o tvorení HTML stránok, ktorý mal začať o deviatej začal o pol jedenástej. Invázia notebookov pripojených do elektrickej siete spôsobila kolaps elektriky v hoteli. Potom zas boli problémy s bezdrôtovou sieťou. Nakoniec sme sa však dopracovali aj k samotnému HTML.
Po obede sa niektorí vybrali von, len tak na prechádzku. Nasledoval workshop o prenosných aplikáciách. V zdieľanom priečinku sa objavil podpriečinok s názvom „pod vodou pod vodou, cierne psyca brese“, doteraz nevieme, kto ho sem dal:-) (medzičasom som sa dozvedel, že to bol vraj Peťo L, ale či je to skutočne tak, neviem zaručiť) .
Večerný program bol voľný, niektorí zakotvili v bare, niektorí pozerali futbal a niektorí riešili hlavolamy. Peťo L pripravil niekoľko hlavolamov, za správne riešenia môžeme získať vecné ceny. Každý môže riešiť 11 hlavolamov. Za správnu odpoveď je 1 bod, za nesprávnu -1 bod. Poslal som tri riešenia, som zvedavý, ako to dopadne.
PS1: Martin F už prišiel, ale vystúpil až v Štrbe, lebo v Poprade nemohol otvoriť dvere na vlaku.
PS2: Zuzana s Ivanom majú spoločnú izbu. Je to nezvyčajné, preto to sem píšem.
PS3: všetkým fajčiarom, ktorých Simonka namiesto von zaviedla do jedálne odkazujem, že fajčiť v jedálni nie je dovolené!

Streda 18. Augusta

Vrátim sa ešte k včerajšku – chalani pozerali futbal a bolo zaujímavé sledovať, ako sa góly dostávali k jednotlivým divákom. Najpomalší bol Peťo T, ktorý sa o góloch dozvedal 20 sekúnd po ostatných.
Dnes sme stihli workshop o čítači obrazovky NVDA a poobede redakčný systém Drupal. Elektrina fungovala, wifina tiež, začínali sme relatívne načas, takže nič zvláštne sa tu nedialo. Teda až na to, že Vierku so Simonkou navštívil Jarko B. Chlapec má neskutočnú vídrž: strašne veľa sa pýta, rád spieva, medzi jeho záľuby patria diktafóny, prehrávače a podobne. A Vierka my vždy, keď hľadám na jej izbe Simonku povie, že Simonka tam nie je, a pritom tam vždy je. Večer som to hral s nimi, teda som sa tváril, že verím tomu, že tam naozaj nie je. A oni zas verili tomu, že tomu verím. A ja som veril, že oni veria mne, že im verím.:-)
Momentálne v počítačovej miestnosti žhavíme telefóny, inštalujeme software a zajtra vyrazíme von, testovať GPS. Poobede ma čaká workshopová premiéra – sociálne siete, teším sa:(
PS: mám -3 body. Zatiaľ som jediný, kto sa zapojil do riešenia hlavolamov, čas je do piatka 23:59:59. Ja už nechcem žiadnu dotykovú klávesnicu!

Štvrtok 19. Augusta

Dnešný deň je pre mňa plný prekvapení. Najprv som šiel spať až okolo pol druhej ráno. Na našej izbe sa zhromaždili Roman, Peťo L a Peťo T a dosť dlho sme kecali. Ja som zaspal a ani neviem, kedy odišli. Tonka M v noci nečakane prišla do izby Peťa T mysliac si, že je to jej izba. Prehŕňala sa v poličke a hľadala svoje veci, až kým sa Peťo nezobudil. No nie je to sranda?
Ráno sme sa vybrali na vychádzku. Terén bol komplikovaný, ale jedli sme maliny. Celú cestu som prekecal s Peťom L, zdá sa, že to prežil. GPS sa nakoniec nekonalo, bude až zajtra a budeme to testovať v okolí budovy.
Hurá! Poobede nastala moja chvíľa. Nuž, veci nefungovali celkom tak, ako som si ich prichystal, takže sme stihli len Facebook. Ale niektorí vravia, že im to pomohlo.
Večerný program, ako vždy, voľný. František sa učí programovať v Autohotkey, Monika s Evou zakotvili na pive a ja sa neviem rozhodnúť, či ísť dospať noc, alebo skúsiť prepracovať handout k workshopu.
PS: chýbajú nám tu niektorí účastníci z minulého roka. Pozdravujem Tomáša a Laca.
PS2: Robte tie hlavolamy, nie sú ťažké:-)

Piatok 20. Augusta

Nechcelo sa mi písať si denník a tak dúfam, že na nič nezabudnem.
Ranný workshop o GPS bol zaujímavý. Začali sme načas (z dôvodu nášho how-know neprezradím, ako sa to podarilo). Už asi viem, ako fungujú tie satelitné družice. Uložili sme si do programu zopár bodov a testovanie sme odložili na neskôr. Poobede dorazila delegácia z SKN. Pán Végh oznámil, že prechádzajú na nový katalógový systém (vďaka čomu teraz musím hľadať knihy v dvoch katalógoch). Pani Rerková nám potom priblížila časopisy, ktoré SKN vydáva. Na obed si k nám prisadol Mišo Herceg, ktorý o pol štvrtej smeroval na stretávku so spolužiakmi.
Po obede sme mali prácu so zvukom. Tu som sa fakt nudil a tak som z pracovnej nahrávky vystrihol všetky zmysluplné vety a nechal som tam len to, čo rozhlasový redaktori bežne vystrihávajú.
Počas večernej opekačky sa skupinka nadšencov vybrala testovať GPS. A fakt, funguje to, doviedlo nás to naspäť k ohnisku. Neuveriteľné! Dali sme si špekačky a zaspievali sme si pesničku „okresný stavebný podnik, Spišská nová ves“, ktorú si spievajú v noci obyvatelia bratislavských internátov, keď sa vracajú z krčmy. Mimochodom kto vie, prečo sa tá moja špekačka opekala tak dlho, niektorí stihli za ten čas, čo som sa škvaril na ohni zjesť aj dve. No a opäť sa raz odprezentoval Jarko B, ktorý chcel „Mamojkovi ukradnúť prehrávač“.
PS: Vraj sa zapojili prvý riešitelia hlavolamov a sú aj plusové body, teším sa.
PS2: ako sa správne hovorí, špekačka, špekáčka, špekáčik? Word označuje za pravopisne správne len špekáčik.

Sobota 21. Augusta

A je tu posledný deň. Všetci sa balia. Fero radšej ani nešiel na raňajky, veď čo ak si niečo nestihne zbaliť?
Doobeda sme mali ešte prednášku o prenosných zariadeniach. Tomboy, Android, Rockbox a Ipod shuffle (to nie sú vulgarizmy, ale názvy prehrávačov a mobilných telefónov).
A potom to prišlo. Najlepším riešiteľom hlavolamov sa stal Mišo Homola, ktorý správne vyriešil dva hlavolamy. Zapojili sa ešte Julka, Simonka, Maťo, Miro a Marek. Rozdali sa prehrávače, USB kľúče a hrnčeky Microsoftu.
Poobede nastal zhon. Ruksaky, tašky, kufre a notebooky sa rútili po schodoch smerom k hlavnému vchodu. Peťovi T sa cestou do Popradu podarilo zraziť srnu, takže niektorí účastníci takmer nestihli svoj autobus. Našťastie sa však všetko vyriešilo a podľa posledných informácii by mali byť už všetci doma.
Tak sa skončil tohtoročný Reset. V utajenej diskusii inštruktorov už básnime o tom budúcoročnom.

Tento obsah bol zaradený v Nezaradené. Zálohujte si trvalý odkaz.